در حقیقت اکثر ساختمانها خصوصا طبقات بالاتر با کمبود فشار آب مواجه هستند که این مشکل به دلایل مختلفی رخ میدهد و برای رفع آن راهکارهای متفاوتی وجود دارد. به همین منظور جهت آشنایی با دلایل کاهش فشار آب و همچنین راه حلهایی برای بهبود آن مطالبی ارائه شده است، با ما همراه باشید.
برای داشتن عملکردی بهتر در رابطه با تنظیم فشار آب ساختمانها، بهتر است پیش از انجام هر گونه اقدامی به جای به کار گیری روشهایی برای افزایش و بهبود فشار آب، ابتدا علت افت فشار را بررسی نماییم. چرا که در برخی مواقع دلیل کاهش فشار، وجود نشتی در مدار یا گرفتگی لولهها و شیرآلات میباشد. در این مواقع میتوان با تعمیر یا تعویض این تجهیزات، مشکل افت فشار را به راحتی حل نمود.
بنابراین نیازی به صرف هزینههای گزاف جهت بهبود فشار آب نمی باشد. در ادامه به مهم ترین عوامل تاثیر گذار روی کاهش فشار آب ساختمانها اشاره شده است.
یکی از رایج ترین عوامل کاهش فشار آب، آسیب و وجود نشتی در تجهیزات آبرسانی میباشد. به طور مثال اگر آب سرد به طور ناگهانی دچار افت فشار گردد، میبایست شیرهای آب یا فلاش تانک ها بررسی شوند. برای این منظور ابتدا باید تمامی شیرهای آب را بست و اگر مشکل افت فشار همچنان وجود داشت، امکان دارد نشتی مربوط به ترکیدگی در لولهها باشد.
بنابراین جهت تشخیص وجود نشتی در لولهها باید کنتور آب کنترل گردد. اگر اعداد موجود روی آن پیوسته در حال تغییر باشند، به این معناست که لولهها دچار آسیب دیدگی و ترکیدگی شدهاند.
می دانیم که یکی از مهم ترین تجهیزات آبرسانی در ساختمانها، پمپ ها هستند. بنابراین این احتمال که مشکل کاهش فشار آب، مربوط به این تجهیزات باشد، بسیار بالاست. زیرا به صورت کلی پمپ ها به دلیل کارکردهای طولانی، عمر مفیدشان به تدریج کاهش یافته و به مرور زمان ضعیف می شوند. همچنین امکان اینکه پمپ، مناسب با سیستم مورد نظر انتخاب نشده باشد نیز میتواند از دیگر علل افت فشار باشد.
در مواردی مشاهده میشود که فقط آب گرم دچار افت فشار شده است. در این مواقع توصیه میشود که تجهیزات آبگرمکنها یا پکیج ها مورد بررسی قرار گیرد. که در صورت اطمینان از بروز خرابی یا نشتی در آنها، در اسرع وقت اقدام به تعمیر این سیستم ها شود.
یکی دیگر از دلایل افت فشار، گرفتگی لولهها با رسوبات و ناخالصیهای آب میباشد. این رسوب گرفتگی وقتی اتفاق میافتد که لولهها قدیمی بوده و به مدت طولانی از آنها استفاده شده باشد.
زیرا با گذشت زمان این امکان وجود دارد که لولهها بر اثر مواد معدنی موجود در آب، دچار گرفتگی و پوسیدگی شوند که نهایتا منجر به کاهش فشار آب میگردد. همچنین لازم به ذکر است که لولههایی از جنس گالوانیزه، بیشتر دچار این مشکل می شوند. پس بهتر است لولهها تعویض و از جنس پلیمری ساخته شوند.
معمولا شیرآلات و برخی از پمپ ها دارای صافی و فیلتر هایی هستند که از ورود ناخالصیها جلوگیری میکند. پس بدیهی است که به مرور زمان و با استفاده ی طولانی از آنها، این فیلتر ها دچار رسوب گرفتگی شده و کاهش فشار را به دنبال داشته باشند.
علاوه بر دلایلی که برای مشکل کاهش فشار آب ذکر شد، میتوان گفت فشار آب همواره یکسان نیست و با توجه به میزان نیاز تغییر میکند. به این صورت که در برخی از ساعتهای مشخص به دلیل مصرف بیشتر افراد، معمولا فشار کم شده است. در دیگر موارد این مشکل ممکن است عمومی و به دلیل به وجود آمدن مشکلاتی در سیستم آب و فاضلاب منطقه باشد.
به همین منظور جهت افزایش و بهبود فشار آب ساختمانها تجهیزات مختلفی ساخته شدهاند که به دلیل تنوع محصولات و کیفیتهای متفاوت آنها، انتخاب یک سیستم مناسب دشوار است.
در بخشهای قبلی به دلایل کاهش فشار آب و برخی از راهکارهای بهبود آن اشاره کردیم. در این قسمت جهت کسب اطلاعات بیشتر به توضیحاتی در رابطه با روشهای افزایش فشار آب ساختمانها می پردازیم.
در ساختمانهایی که تعداد طبقات بیشتری دارند، آب با فشار کمتری به طبقههای بالاتر میرسد. به همین دلیل یکی از بهترین راه حلها برای این منظور نصب پمپی متناسب با تعداد واحدهای ساختمان میباشد تا از این طریق کمک قابل توجهی به افزایش فشار آب نمود. این پمپ ها از نوع پمپهای آب خانگی بوده و برای فشارهای بسیار بالا میتوان از پمپهای سانتریفیوژ هم استفاده نمود.
معمولا این پمپ ها در پارکینگ یا موتور خانه قرار میگیرند. البته در برخی مواقع افراد واحدهای طبقات پایین تر برای نصب پمپ تمایلی ندارند. به همین دلیل میتوان در این موارد اقدام به خرید پمپ آب خانگی منحصرا برای واحد خود استفاده نمود. همچنین به دلیل توان و قدرتی که این پمپ ها دارند، در سیستمهای اطفا حریق نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
به صورت کلی ساختمانها برای گرم کردن آب، یا دارای سیستم گرمایشی مرکزی هستند و یا در واحدهای خود از پکیج و آبگرمکن استفاده میکنند. فشار این پکیج ها برای گرم کردن آب نباید از یک حد مشخص پایین تر باشد. در غیر این صورت آب، گرم نمیشود. به همین دلیل جهت افزایش فشار از پمپهای کوچک یا همان مینی پمپ ها در ورودی آبگرمکن استفاده میشود.
استفاده از دستگاه تصفیه کننده آب میتواند رسوب و مواد معدنی داخل سیال را از بین ببرد. همچنین نصب صافی و فیلتر نیز از ورود رسوبات و ناخالصیها جلوگیری میکند. نکته ی قابل توجه اینکه بهتر است این فیلتر ها پس از مدتی استفاده، تمیز کاری شوند.
معمولا ساختمانها برای کنترل کردن جریان آب لوله کشی، یک شیر اصلی دارند. برخی مواقع ممکن است در اثر بی دقتی این شیر بسته شده باشد که همین امر باعث جلوگیری از فشار آب میشود. پس باید توجه داشت که این شیرآلات، بسته نبوده و دچار رسوب گرفتگی هم نشده باشند.
با نصب مخزن و منبع در پشت بام برای برخی از سیستمهای لوله کشی میتوان مقداری آب را ذخیره نمود تا هنگام قطعی آب از آنها استفاده شود. همچنین در کنار بعضی از پمپ ها، نصب منبع تحت فشار، منجر به افزایش عمر مفید پمپ ها نیز میشود. زیرا این تجهیزات حجم بسیاری از هوا را ذخیره میکنند و هنگام شروع به کار پمپ، این فشار هوا منجر به مکش آب به داخل منبع میگردد. بنابراین آب ذخیره شده در صورت نیاز به لولههای آب منتقل میگردد. در نتیجه تعداد دفعاتی که پمپ روشن و خاموش میشود، کاهش می یابد. هر چه ظرفیت منبع بیشتر باشد، این دفعات خاموش و روشنی کمتر شده و پمپ، عمر بیشتری میکند.
نشتی و یا رسوب گرفتگی لولههای آب ساختمان میتواند یکی از مشکلات کاهش فشار آب باشد. البته این امکان هم وجود دارد که لولهها با قطر استاندارد و جنس مناسب ساخته نشده باشند. به همین دلیل بهترین روش، تعویض و یا تعمیر آنها میباشد. برای صرفه جویی در هزینهها نیز احتیاج به تعویض همه لولههای ساختمان نیست. بلکه فقط کافی است لولههای اصلی آبرسانی را تعویض نمود.
شهر پمپ به عنوان یکی از بزرگترین مراکز فروش پمپ و لوازم جانبی با داشتن دهها سال تجربه میتواند مرجع مناسبی برای بهترین خرید شما باشد. جهت دریافت مشاوره رایگان برای خرید و نصب انواع پمپ و لوازم جانبی آن، میتوانید با کارشناسان واحد فروش شهر پمپ تماس حاصل فرمایید.
آنجلو سرامیکا