یکسو دهانههای آتشفشانمانندی که از آنها گِل بیرون میریزد و یک سو چشمههایی معدنی با ترکیبات آهکی.
همشهری آنلاین: همهجا هستند؛ در شرق و غرب و شمال و جنوب و مرکز ایران. کمتر کشوری را میتوان یافت که پدیدههای زمینشناسی را اینچنین متنوع در خود جا داده باشد. سرزمین ایران بهخاطر موقعیت ویژه جغرافیاییاش، پدیدههای گوناگون و کمنظیر زمینشناختی را در خود جای داده؛ پدیدههایی که میتوان نام «شگفتیهای زمینشناختی ایران» را بر آنها گذاشت. بعضی از این پدیدهها در جهان کمنظیر و بعضی هم بیهمتا هستند.
گذشته از اینها، وجود این گوناگونی متنوع و گسترده در یک کشور، خود اتفاقی شگفتانگیز است. ایران در یکی از مناطق فعال زمین در گذشته و حال قرار دارد؛ در کمربند کوهزایی آلپ ـ هیمالیا و همچنین در محل تصادم و فشارش صفحههای قارهای.
دو رشته کوه بزرگ ایران ـ زاگرس و البرز ـ از همین تصادم و فشارشها پدید آمده و نقش بزرگی در شکلگیری اقلیم و چهره کنونی زمین در ایران داشتهاند. دو چاله یا فروافتادگی پهناور به نامهای بیابان لوت و دشت کویر هم که بزرگترین پهنههای بیابانی ایرانی را شکل دادهاند، از دیگر عواملی هستند که بر چهره زمینشناسی ایران تاثیر گستردهای گذاشتهاند، حال آنکه خود نیز حاصل حرکات و فرایندهای زمین شناختی پیشین هستند. در سرزمین ایران میتوان نمونههایی از قدیمیترین سنگهای تاریخ پیدایش زمین را یافت و همزمان به تماشای تولد زمین در بخشهای دیگر سرزمین نشست.
در جاهایی از ایران که زمین در حال بالا آمدن و زایش است، میتوان رکوردهای شگفتانگیز زمینشناسی جهان را برشمرد؛ بزرگترین آتشفشان میان قارهای جهان، بزرگترین زمین لغزش جهان، گستردهترین پهنه کلوتی، یکی از مرتفعترین دریاچههای آب شیرین جهان و... به جرات میتوان ادعا کرد که به جز تعداد اندکی از پدیدهها، همه گونه پدیدههای زمینشناختی جهان را میتوان در ایران یافت. زمینشناسان خارجی به ایران لقب «بهشت زمینشناسی» را دادهاند؛ چراکه تمامی پدیدههای زمینشناختی آن قابل مشاهده و تشخیص هستند. حال آنکه در بسیاری از نقاط جهان این پدیدهها توسط پوشش گیاهی یا یخ و برف از دید عموم پنهان شدهاند.
در این نوشتار کوشش شده تا دیدنیترین پدیدههای زمینشناختی ایران مورد بررسی قرار گیرند. جمعآوری تصاویر از این پدیدههای شگفتانگیز و منحصربهفرد که هر کدام در یکسوی ایران قرار دارند کاری بسیار دشوار است و مستلزم زمان زیاد که بهخاطر سالها کار و تحقیق مستمرتوسط سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی میسر شده است.
لایههای گسلی رنگارنگ
پدیدههای ساختمانی اگرچه بیشتر مورد توجه کارشناسان قرار میگیرند اما غیرمتخصصها هم گاه محو زیبایی و عظمت آنها میشوند. گسلها و چین خوردگیها از این گروه عوارض هستند. هنگامی که اختلاف رنگ بین لایههای دربرگیرنده این عوارض زیاد باشد، نمود آنها بیشتر شده و تشخیص آنها آسانتر میشود؛ مثل همین چینخوردگی و گسلخوردگی دیدنی که در کناره بزرگراه زنجان ـ تبریز است.
به اینها کوههای مریخی یا مینیاتوری میگویند. کوههای سفید رنگی در نواحی نزدیک چابهار، که آثار فرسایش روی لایههای «نرممارن» چشماندازی بسیار دیدنی پدید آورده است. نوع و جنس لایههای زمین و محل قرار گرفتن آنها در سرعت پیشرفت فرسایش و میزان آن موثر است. به همین خاطر در بخشهای ساحلی خلیجفارس و دریای عمان آثار فراوانی از فرسایش دیده میشود.
وجود بیش از ۲۰۰ گنبد نمکی، ایران را به یکی از کشورهای استثنایی در جهان بدل کرده است. گنبدهای نمکی تودههای بسیار بزرگ نمک هستند که بهدلیل اختلاف وزن حجمی با لایههای دربرگیرنده و همچنین ویژگی الاستیک نمک، به طرف بالا و سطح زمین صعود میکنند و هنگام آمدن قطعات فراوانی از لایههای عمیق زمین را با خود به بالا حمل میکنند. تنوع رنگ در سنگها و کانیهای گنبد نمکی فینو در شمال بندرعباس به خوبی در این تصویر مشخص است.
آنجلو سرامیکا